🤦🏻‍♂️ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ...ΚΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Σ. ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ; ΠΟΙΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;

Σε μεγάλα λάθη και ανακρίβειες υπέπεσε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης.

Ο Στάθης Ψυρρόπουλος είχε τη "χρυσή" ευκαιρία στα χέρια του να αναδείξει τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης που οδήγησαν το δήμο σε μεγάλες ζημίες επί τέσσερα χρόνια και την "πέταξε". 

Χθες για να δικαιολογήσει την ενημέρωση των δημοτών με λάθος στοιχεία, υπέπεσε σε λάθη και ανακρίβειες.

Συγκεκριμένα :

1) Έκανε λόγο για δάνεια στην περίοδο Χατζηδάκη - Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα! Οι ισολογισμοί δείχνουν μηδενική αύξηση του λογαριασμού "Δάνεια Τραπεζών" που αποτελεί μακροπρόθεσμη υποχρέωση, ήτοι μακροπρόεθεσμα δάνεια και μηδενική αύξηση του λογαριασμού "Τράπεζες λ/σμοί δανειακών υποχρεώσεων" που είναι βραχυπρόθεσμη υποχρεώση, ήτοι βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Δείτε τον ισολογισμό του 2022 (ο πιο πρόσφατα δημοσιευμένος στο σάιτ του δήμου, αναμένουμε του 2023) :




Στη συνέχεια τα γύρισε και έκανε λόγο για προκαταβολές!


2) Έκανε λόγο για ταμειακά διαθέσιμα 5 εκατ. που παρέδωσε η διοίκηση Βαλασόπουλου και για 1.082.458,53 ευρώ που παρέδωσε η διοίκηση Χατζηδάκη - Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα! Εάν θες να διαχωρίσεις τα ανειδίκευτα από τα ειδικευμένα δεν το κάνεις μόνο για το 2023 που παρέλαβες αλλά και για το 2019 που παρέλαβε η προηγούμενη διοίκηση!

Στον ισολογισμό του 2019 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 5,38 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ήταν τόσα τα ανειδίκευτα, περιλαμβάνουν ειδικευμένα και ανειδίκευτα :


Σύμφωνα με τον Ταμειακό Απολογιστικό Πίνακα, η διοίκηση Χατζηδάκη παρέδωσε 2,56 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023 που επίσης περιλαμβάνει ειδικευμένα και ανειδίκευτα :


3) Μίλησε για προβλήματα ρευστότητας του δήμου - Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα!  Ο δήμος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα άμεσης ρευστότητας, αλλά ούτε και πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας, ένας φοιτητής του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής τριτοετής το γνωρίζει πολύ καλά! Αντιμετωπίζει προβλήματα αποδοτικότητας (κερδοφορίας) καθώς και προβλήματα δραστηριότητας (δηλαδή, μεταξύ άλλων, ικανότητας είσπραξης απαιτήσεων αφού έχει μεγάλη μέση περίοδο είσπραξης/ηλικία απαιτήσεων)

 Έλλειψη άμεσης ρευστότητας σημαίνει δεν έχω απαιτήσεις να ρευστοποιήσω και δεν έχω διαθέσιμα ώστε να εκπληρώσω τις άμεσες/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μου. Μετριέται από τον δείκτη άμεσης ρευστότητας (quick ratio) που είναι ο λόγος άμεσα ρευστοποιήσιμων στοιχείων (κυκλοφορούν ενεργητικό χωρίς αποθέματα) προς τις άμεσες/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.  Ένας λογος κάτω από 1 σημαίνει προβλήματα άμεσης ρευστότητας. Ένας λόγος κάτω από 0,7 σημαίνει σοβαρά προβλήματα άμεσης ρευστότητας. 

Άρα το να έχεις απαιτήσεις δεν είναι κακό από πλευράς ρευστότητας αρκεί να έχεις τον τρόπο να τις εισπράξεις! Είναι όμως κακό από άποψη ταμειακής ρευστότητας γιατί έχω ρευστοποιήσιμα στοιχεία που δεν έχω ρευστοποιήσει για να πληρώσω τις άμεσες υποχρεώσεις μου. Αλήθεια γιατί ο δήμος δεν κάνει outsourcing την είσπραξη των απαιτήσεων σε εταιρία πρακτόρευσης απαιτήσεων (factoring); Ή αντί να στέλνει ραβασάκια που είναι αναποτελεσματικός τρόπος γιατί δεν προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών όπως άλλοι δήμοι ή σε άλλα νομικά μέτρα είσπραξης;

Έλλειψη ταμειακής ρευστότητας σημαίνει δεν έχω ταμειακά διαθέσιμα να εκπληρώσω τις άμεσες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μου. Μετριέται από τον δείκτη ταμειακής ρευστότητας (cash ratio) που είναι ο διαθεσίμων προς τις άμεσες/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ένας λογος κάτω από 1 σημαίνει προβλήματα ταμειακής ρευστότητας. 

Ας πάρουμε τον ισολογισμό του 2022 (αναμένουμε και του 2023) για να δούμε τι εχουμε :

Ο δήμος είχε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία 6,42 εκατ. ευρώ μείον τα αποθέματα 1,1 εκατ. ευρώ που δεν ρευστοποιούνται ευχερώς ήτοι 5,32 εκατ. ευρώ για να καλύψει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,89 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 1,23 εκατ. ευρώ προμηθευτές). Άρα πρόβλημα άμεσης ρευστότητας δεν είχε (οι απαιτήσεις και τα διαθέσιμα επαρκούν 2,81 φορές να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις), αλλά ούτε και ταμειακής ρευστότητας αφού τα διαθέσιμα καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,37 φορές.

Δείτε τον ισολογισμό ΕΔΩ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΑΡΕΝΑ" ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΦΩΝΕΣ, ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΝΑ...ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ - ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΚΑΤΟ ΑΤΟΜΑ 🤦🏻‍♂️


ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ : ΜΟΝΟ ΔΕΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!


Photo credit : ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΩΝΗ blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ : ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΤΙ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΟΥΤΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ : ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΗΜΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ KAI ANHMEΡΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!